Pasta z ogórkami kiszonymi

1 0
Pasta z ogórkami kiszonymi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 300g
Ogórki kiszone:: 150g
Musztarda:: 2 łyżeczki
Czosnek:: 1 ząbek
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki
Płatki drożdżowe:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml)

Nutritional information

100g
Porcja
114
Kalorie
3g
Białko
8g
Tłuszcz
10g
Węglowodany

Pasta z ogórkami kiszonymi, to inspiracja sklepowym smarowidłem. Wszyscy fani kanapek na pewno będą usatysfakcjonowani tą pastą.

  • 5 min
  • Serves 5
  • Easy

Ingredients

  • Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml)

Share

Ogórek kiszony, najpopularniejszy na polskich stołach w towarzystwie jakże zacnej towarzyszki wódki , piastuje wysokie miejsce w naszym rodzimym „must have” jako zagrycha. No, ale nie samą wódką czy nawet winem człowiek żyje i coś z ogórkami przecież trzeba innego zrobić…

Popularna jest oczywiście zupa ogórkowa, ale szczerze powiedziawszy w ciepłe wiosenne i letnie dni jest to jedna z ostatnich zup, o których bym pomyślał. Szukając pomysłu na tego małego drania zawędrowałem do Warszawy. Oczywiście nie w tym celu. Co Ty sobie myślisz?! Pokaz gotowania był. To jednak nie zmienia faktu, że to dzięki wycieczce do stolicy w ogóle powstał przepis, ponieważ pod koniec pokazu w otrzymanej paczce znalazłem właśnie pastę (pasztet?) z ciecierzycy z kiszonym i to w znacznej ilości. Tak więc postanowiłem zrobić własną wersję takiego smarowidła.

Czy ogórki mają znaczenie?

Przy wyborze ogórków zwracaj uwagę czy są to konserwowe, kwaszone czy kiszone. Dwie pierwsze opcje możesz wywalić do kosza. Pod względem zdrowotnym dno. Smakowo nie ma co dyskutować, bo każdy ma inne  gusta. Polecam sięgać po te prawdziwe KISZONE górki.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 300g
Ogórki kiszone:: 150g
Musztarda:: 2 łyżeczki
Czosnek:: 1 ząbek
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki
Płatki drożdżowe:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml)

Wykonanie

1
Gotowe

Ogórki pokrój w drobną kostkę.

2
Gotowe

W kielichu blendera lub misce umieść pozostałe składniki i zblenduj na gładko.

3
Gotowe

Do powstałej masy wmieszaj ogórka.

Konrad Budzyk

previous
Pasztet sojowy – bez pieczenia
next
Sos z batata
previous
Pasztet sojowy – bez pieczenia
next
Sos z batata
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here