Ingredients
-
150g Kasza jaglana
-
1 łyżka Przyprawa do piernika
-
350ml Bulion warzywny
-
1 łyżka Olej
-
1 duża Cebula czerwona
-
70g Rodzynki
-
1 łyżka Harrisa
-
2 łyżki Migdały w płatkach
-
250g Ciecierzyca
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
garść Kolendra
Najważniejszą kwestią, jaką w przypadku przepisów jest smak, należy poświęcić słów kilka na jego opisanie. Połączenie kaszy, rodzynek i harrisy z delikatną ciecierzycą jest obłędne. Jeśli odrzuca Cię myśl o łączeniu słodkiego z ostrym, to wstrzymaj się przez chwilę i postaraj się przełamać. To danie już przekonało jednego przeciwnika mieszania smaków, to może i Ciebie przekona! Połączenie smaków w tej bliskowschodniej kaszy jaglanej jest po prostu… WOW. Wiem, że wpadam tutaj może w troszeczkę przesadzony samozachwyt, ale ktoś przecież musi.
Tak na prawdę, jeśli przyjrzeć się cenie produktów użytych do stworzenia tego dania, to można by stwierdzić, że jest to coś dla biedoty. Kasza jaglana czy ciecierzyca są niesamowicie tanie. Jedynym droższym produktem są płatki migdałów, które, jeśli nie używasz lub Cię nie stać, to od biedy możesz ominąć. Tutaj wymówki, że Cię nie stać czy, że produkty są trudno dostępne, nagle tracą racje bytu. To danie nie tylko samo się wybrania smakiem, ale też pokazuje, że weganizm ani nie musi być nudny, ani też drogi.
Czy ciecierzycę muszę samodzielnie gotować?
Jeśli nie masz czasu lub ochoty, możesz kupić ciecierzycę w puszce/słoiku, ale polecam ugotować ją samemu. Chcesz wiedzieć jak to zrobić? Zajrzyj do mojego artykułu na temat Jak ugotować fasolę i inne strączki?
Składniki
Kasza jaglana:: 150g | |
Przyprawa do piernika:: 1 łyżka | |
Bulion warzywny:: 350ml | |
Olej:: 1 łyżka | |
Cebula czerwona:: 1 duża | |
Rodzynki:: 70g | |
Harrisa:: 1 łyżka | |
Migdały w płatkach:: 2 łyżki | |
Ciecierzyca:: 250g | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Kolendra:: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Umieść garnek na gazie. Dodaj kaszę jaglaną i mieszankę przypraw. Podpraż na średnim ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie wlej bulion, przykryj i gotuj około 20 minut (do czasu, aż kasza wypije całą wodę i będzie ugotowana). |
3
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj rodzynki, harrisę, płatki migdałowe i ciecierzycę. Gotuj kilka minut. |
4
Gotowe
|
Przenieś kaszę jaglaną z garnka na patelnię z cebulą i resztą bandy. Podlej delikatnie wodą. Podsmaż kolejne kilka minut, wyłącz ogień, przykryj i odstaw na 5-10 minut, żeby doszło. |
5
Gotowe
|
Podawaj posypane świeżą kolendrą. |
Wyglada swietnie – wyprobuje jako lunch do pracy w tygodniu 😀
Właśnie wylądowało na moim stole i podniebieniu. Powiedzieć, że smaczne to jakby nic nie powiedzieć. Fenomenalne!
Ile razy dostaję komentarz, to stresuję się co w nim jest… czy smakowało i czy wyszło. Na szczęście zawsze (na razie) są pozytywne a to jest niesamowicie budujące i motywuje do tworzenia nowych przepisów. Dziękuję <3 Każdy komentarz ma dla mnie wielkie znaczenie 🙂
Już drugi raz zrobiłam – pycha! TŻ też smakowało, mimo że on z tych 'mięsnych’ 🙂 Dzięki za przepisy!
Bardzo się cieszę i polecam się! 🙂
Pyszne, rewelacyjne, proste a niesamowicie bogate w aromaty. Eksplozja smakow. Dziekuje
Pyszne! Super pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej, miałam akurat ugotowaną ostatnio, na którą nie miałam pomysłu i ta bliskowschodnia jest mega dobra 😀 Kolejny raz dziękuję za super przepis 🙂