Naleśniki z ciecierzycy

5 0
Naleśniki z ciecierzycy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z ciecierzycy:: 200g
Woda:: lub mleko roślinne 400g
Olej:: można też użyć innego oleju 3 łyżki
Czarna sól:: można zastąpić zwykłą solą 1 płaska łyżeczka
Soda oczyszczona:: 1/4 łyżeczki

Nutritional information

1
Porcja
166
Kalorie
6g
Białko
7g
Tłuszcz
20g
Węglowodany
  • 20 min
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z mąki z ciecierzycy są moimi ulubionymi. Są nie tylko pyszne, ale dodatkowo zawierają duże ilości białka i są świetnym sposobem na „porcję strączków” w codziennej diecie dla osób nieprzepadających za nimi. Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny!

Ja uwielbiam wzbogacać je o czarną sól, która imituje jajko oraz sodę oczyszczoną dodającą im „lekkości”. Te składniki są jednak opcjonalne! Jeśli ich nie masz to nie musisz się przejmować. Naleśniki z ciecierzycy i bez nich będą pyszne!

Z czym podawać naleśniki z ciecierzycy?

Te wspaniałe naleśniki z ciecierzycy sprawdzą się zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja jadłem je, np. wczoraj, posmarowane pastą z pieczonej papryki, awokado, pomidorem i fasolą białą. Bajka! Polecam.

Dla osób chorych na celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie, a dla hipsterów… no cóż, kolejny przepis bezglutenowy 😉

Gdy już usmażysz swoje naleśniki posmaruj je tym, na co akurat masz smaka. Ja wcześniej podałem Ci przykład mojego wczorajszego podania, ale już nie raz jadłem z masłem orzechowym i dżemem czy kremem czekoladowym.

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

[Ocena: 3.3]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z ciecierzycy:: 200g
Woda:: lub mleko roślinne 400g
Olej:: można też użyć innego oleju 3 łyżki
Czarna sól:: można zastąpić zwykłą solą 1 płaska łyżeczka
Soda oczyszczona:: 1/4 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w dzbanku i zblenduj na gładko - nie mogą zostać żadne grudki.

2
Gotowe

Smaż naleśniki na suchej patelni do naleśników (1 chochelka = 1 naleśnik) z obu stron.

Konrad Budzyk

previous
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
Naleśniki z mąki jaglanej
next
Naleśniki z mąki jaglanej
previous
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
Naleśniki z mąki jaglanej
next
Naleśniki z mąki jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia oQchnia.pl

Fajny przepis… Wypróbuję. Ja polecam z kaszy gryczanej zrobić 😉

gab

super smaczne tylko na drugi dzień średnio się dają zwinąć (kruszą się) – być może problem w tym, że zmieniłam proporcje. ciasto mi się wydawało zbyt rzadkie i dałam dużo mniej wody niż napisałeś.

Konrad Budzyk

Pewnie po części to tego wina, ale szczerze powiedziawszy dla mnie nawet jak już mam zjeść na zimno np na uczelni, to już nie jest to… na świeżo zawsze najlepsze! 🙂

Teachkatex

super👍przeszłam długą drogę i właśnie jestem na właściwej.Za mną wiele prób naleśników bg i to jest 😉😋

Konrad Budzyk

Bardzo się cieszę 🙂 Każda informacja o nowym komentarzu to stres, bo może w końcu komuś nie wyszło… a tu nadal uśmiech na mojej twarzy 🙂

Iga

Chyba moja patelnia nie daje rady, bo musiałam dodać do niej trochę tłuszczu żeby nie przywierały ale tak poza tym to MEGA!!! Pycha! Ja dodałam farsz z kapustą i grzybami i wyszły świetne krokiety! I może jeszcze dodam, że mi ciasto wyszło rzadsze niż takie tradycyjne ale chyba tak miało być;)

Konrad Budzyk

Super, że wyszły! Hmm ja np jak robiłem na drogich patelniach, to nie wychodziło a kupiłem tanią w lewiatanie a później ikei i zawsze bezbłędne. Ważne jednak, że udało się uratować 🙂

Alicja

Dzięki za przepis, także kilka innych, ciesze się, że trafiłam na blog, to jest to, czego szukałam 🙂 Póki co, tylko boję się użyć tej czarnej soli, bo niektórzy mają o niej różne opinie. To, że jajko, to wiem, ale słyszałam, że ta sól, ma także zapach jajek, jak to się sprawdza w przepisach?

Konrad Budzyk

Jest super, ale moim zdaniem nie wszędzie… do wytrawnych takich jak jaglanica, tofucznica czy majonez wegański super, ale do ciasta bym nie używał 🙂

beata

pierwszy 3 sztuki się rozpadały ale kolejne suuuper , 🙂 POLECAM 🙂

Konrad Budzyk

<3

Ala

A gdyby tak a ugotowanej ciecierzycy rozblendowanej plus ociupinka mąki ciecierzycowej dla sklejenia? Ciekawe czy by wyszło 😀

Konrad Budzyk

Hmm warto spróbować. Ja osobiście nigdy nie robiłem 🙂

aneta

Naleśniki z ciecierzycy moje ulubione. Ja dodaję trochę mąki z tapioki (ok. 1 łyżka) aby były bardziej elastyczne, a jak robię na słodko to polecam dodać mąki kasztanowej. Na szybko robię je w słoiku ( po dżemie): 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy, 3 łyżki kasztanowej, 1 łyżeczka z tapioki, szczypta soli i woda do pełna. Wytelepać w słoiku i 3 naleśniki gotowe.

Agnieszka

Będę robić drugie podejście, proszę o potwierdzenie ilości składników: 200 g mąki z ciecierzycy, 400 ml wody, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka czarnej soli, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Czy do przepisu nadaje się woda gazowana? Czy należy odczekać po wykonaniu ciasta przed smażeniem? Sprawdzi się patelnia o rozmiarze 22 cm? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Konrad Budzyk

Robiłem specjalnie dzisiaj i mi z tych proporcji wyszło 🙂 Kwestia pewnie mąki 😉

Renata

Pierwszy raz robiłam parę miesięcy temu, ale mnie nie zachwyciły. Dzisiaj olśnienie, wyszły genialnie. Dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej i suszony tymianek, farsz z cukinii podduszonej z pomidorkami koktajlowymi. Pycha😋

18
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here