Ingredients
-
200g Tofu wędzone
-
1 arkusz Nori
-
3 łyżki Olej lniany
-
10 łyżek Mleko roślinne
-
3 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
-
3 sztuki Pomidory suszone
-
1/3 pęczka Koperek
-
1/3 łyżeczki Papryka wędzona
-
szczypta Sól
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
do smaku Pieprz i sól
-
1-2 łyżki Sok z cytrynydo smaku
Pasta bezrybna – najlepszy przepis
Na weganie rybka wędzona z serem białym, na śniadanie? Czy to jest możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta… nie. Pasta bezrybna z samej nazwy już nakierowuje nas na tor, na którym rybki nie ma na talerzu tylko pływa gdzieś tam w morzu, oceanie czy innym akwenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby postarać się zastąpić te smaki, które nam towarzyszą we wcześniej wymienionych produktach. Olej lniany oraz glony (nori) świetnie się w tej roli sprawdzają, ponieważ posiadają charakterystyczny, swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg, który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu.
Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez (sojonez) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia jest „fit”, ale przy tym bardzo smaczna, bo jednak jest to priorytet w mojej kuchni.
Mam nadzieję, że Tobie taka wersja też przypadnie do gustu. Jeśli wpadnie Ci do głowy rezygnacja z oleju lnianego, ponieważ musisz specjalnie do tego przepisu go kupować, to nie ma problemu! Najważniejsze jest nori. Olej lniany możesz nawet zastąpić rzepakowym. Pasta nie powinna na tym zbytnio ucierpieć.
Składniki
Tofu wędzone: 200g | |
Nori: 1 arkusz | |
Olej lniany: 3 łyżki | |
Mleko roślinne: 10 łyżek | |
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki | |
Pomidory suszone: 3 sztuki | |
Koperek: 1/3 pęczka | |
Papryka wędzona: 1/3 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Sok z cytryny: 1-2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce, jeśli używasz blendera ręcznego i zmiksuj na gładką i jednolitą masę. |