Ingredients
-
50g Kasza jaglanasuchej
-
150g Woda
-
50 - 100g Mleko roślinne
-
3 łyżki Oliwa z oliwekopcjonalnie
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Czarna sólpłaska
-
4 łyżki Sok z cytryny
-
2 sztuki Daktyle
-
1 łyżeczka Bazylia
-
1 łyżeczka Oregano
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Sól
-
opcjonalnie Papryka wędzona
Na początku myślałem o zrobieniu bardziej czosnkowej wersji sojonez-u, ale stwierdziłem, że ostatnio za dużo już pojawiało się niezdrowego jedzenia i pora powoli zacząć odwracać ten trend. Iść w drugą stronę. Ukierunkować się ku świeżym, nieprzetworzonym nadmiernie produktom. Nie używać ton cukru i oleju pomimo ich, jakże nieocenionych, wartości smakowych. Nie neguję używania oleju kokosowego, oliwy czy olei nierafinowanych, ale nie ma co lać jak góral wódkę. Bardzo często sięgam po kaszę jaglaną ze względu nie tylko na jej wartości odżywcze, ale również przez jej mobilność w kuchni, ponieważ pasuje do każdego niczym kobieta lekkich obyczajów. Lubi robić to na słodko jak i w tym przypadku na ostro. Nie wstydzi się przy tym zbytnio, ponieważ swoimi umiejętnościami przyćmiewa inne Kasie… tfu kasze oczywiście.
Kurcze, aż mi się głupio zrobiło, że tak często zadaję się z taką łatwą „damą”. Nie zmienię tego jednak, ponieważ jest to nazbyt uzależniające. Uwiodła mnie i nie raz pewnie nazwę ją lafiryndą flirtującą ze wszystkimi i wszystkim, ale i tak będę jej wiernym konsumentem.
Sama w sobie delikatna, aby stać się ostrą potrzebuje równie ostrego partnera. W tym przypadku młody pan czosnek do niej zawitał. Młody, ale jurny. Pokazał co potrafi. Zmieszał się z kaszą dając piękny owoc miłości w postaci sosu czosnkowego. Ja użyłem go do posmarowania wrapów, na których następnie wylądowały falafele. Swoją drogą całkiem smaczne 😉
Składniki
Kasza jaglana:: 50g | |
Woda:: 150g | |
Mleko roślinne:: 50 - 100g | |
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki | |
Czarna sól:: 1 łyżeczka | |
Sok z cytryny:: 4 łyżki | |
Daktyle:: 2 sztuki | |
Bazylia:: 1 łyżeczka | |
Oregano:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Sól:: do smaku | |
Papryka wędzona:: opcjonalnie |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę przelej wrzątkiem, przepłucz i gotuj w wodzie do rozgotowania. |
2
Gotowe
|
Do kaszy dodaj resztę składników i zblenduj na gładko. Dopraw do smaku. |
Wstęp do przepisu mnie rozczulił : ))))
Jestem entuzjastką Twojej książki „Pasty i hummusy” – dostałam ją w prezencie i często korzystam. Brawo za inwencję i dobrą energię.