Ingredients
-
2 sztuki Banan
-
1 sztuka Mango
-
200g Szpinak
-
500ml Mleko kokosowe
Koktajl szpinakowy z bananem i mango
Miałem w planach zupę na surowo ze szpinaku, ale jak się okazało nie wszystkie składniki były w mieszkaniu, a 3-ego maja nie dostanę nic co bym chciał. Dlatego też pomyślałem co mogę zrobić ze szpinaku, żeby mi się nie zepsuł. Najlepszą opcją jaka się w mojej głowie urodziła to zielony koktajl. Mam zawsze sporo bananów i innych owoców jak i mleka roślinnego, więc co to za problem? 🙂
Przez ostatnie kilka dni na południu Polski ciągle zbierają się chmury, pada deszcz i jest nieprzyjemnie. Przynajmniej kolor koktajlu wprowadza w dobry nastrój. Zresztą zielony to mój ulubiony kolor (If you know what i mean). Wyszedł pyszny koktajl. Delikatnie słodki i zabójczo zdrowy – jakby to nie brzmiało 😉 Może to i dobrze. Uwielbiam koktajle, a ostatnio jakoś nie mogłem się zabrać za ich robienie. Ciągle coś innego wpadało mi do głowy.
Podstawą jest szpinak i banan. Mango dowolnie można zmienić na inny owoc, np. papaje, truskawki czy co tam tylko chcesz. Ważne, żeby pozostał banan, ponieważ daje on koktajlowi kremową konsystencję i uwielbianą przeze mnie słodycz.
Wykonanie
1
Gotowe
|
Szpinak dobrze umyj pod bieżącą wodą, dodaj do kielicha blendera. |
2
Gotowe
|
Banany i mango obierz i również dodaj do kielicha. |
3
Gotowe
|
Wlej mleko i zblenduj na gładko. |
Spróbuj z kawałkiem świeżego imbiru. Papcie zrywa!
Co powiesz na zamianę mleka (jakiegokolwiek) roślinnego na zwykłe krowie? Nie upieram się przy krowim, zastanawia mnie też zamiana na wodę. Jeżeli nie próbowałeś tak robić, co u Ciebie przy krowim mleku jest w pełni zrozumiałe 😉 oczywiście rozumiem i sama bardziej skłaniam się w kierunku wody. Co o tym myślisz?
Oczywiście można użyć krowieko jak i wody. Obie opcje będą ok 🙂 Z wodą mniej kalorii zawsze… 😉
Bardzo zdrowo, czasami dodaję spirulinę, dodaje koloru, a nie czuć smaku, który nie każdemu odpowiada 🙂
Bardzo smaczny! Zrobiliśmy z mężem i będziemy robić dalej 🙂 Dziękujemy za przepis