Pasta oliwkowa – potrójne doznania!

2 0
Pasta oliwkowa – potrójne doznania!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czarne oliwki:: 1 słoik 150 g
Zielone oliwki:: 1 słoik 150 g
Oliwki kalamata:: 1 słoik 150 g
Czosnek:: 2 ząbki
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki
Ocet balsamiczny:: 1-2 łyżki

Nutritional information

100g
Porcja
165
Kalorie
1g
Białko
18g
Tłuszcz
2g
Węglowodany
  • 5 min
  • Serves 5
  • Medium

Ingredients

Share

Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po bułki to okazało się, że niestety panini ani nic nawet zbliżonego nie było (jakieś resztki w gablotkach), więc nabyłem drogą kupna bułki śniadaniowe (jeśli dobrze pamiętam nazwę). Sprawdziły się, o dziwo! Kanapki wyszły naprawdę dobre. Po oszukanych panini przyszedł czas na obejrzenie kolejnych odcinków serialu „Vinyl” i odprężenie się po uczelni, „pracy” przy blogu etc. Pasta oliwkowa świetnie sprawdziła się do maczania grissini. Współgrała z nimi smakowo, ponieważ pasta jest kwaskowa i dość… hmm… mocna w smaku, a grissini delikatne i bez wyrazistego, przewodniego aromatu. Oj, jak ja uwielbiam oliwki! Mógłbym je jeść prosto ze słoika. Jak można ich nie lubić?! Takie małe i niepozorne, a potrafią się wtrynić niemalże wszędzie. Na słodko co prawda nie widziałem, ale w daniach wytrawnych, praktycznie w każdym, można je umieścić i świetnie zagrają. Moje ulubione to oliwki czarne, ponieważ są stosunkowo delikatne w smaku. A ty jakie preferujesz?

Wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze? Te wszystkie pasty, które robię (skromny nie będę, bo nie muszę) są tak dobre, że z chęcią bym do nich ciągle wracał, a tu trzeba wymyślać i poszukiwać nowych. Wtedy się okazuje, że te nowe, które się zrobiło zmiażdżyły system i ich się tylko chce, i tak w kółko… Jakby głupi człowiek nie mógł zrozumieć, że przecież to co nowe, to strasznie mu smakuje. Ciągle brałoby się za sprawdzone rzeczy, a tu tyle świata do odkrycia 🙂

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Czarne oliwki:: 1 słoik 150 g
Zielone oliwki:: 1 słoik 150 g
Oliwki kalamata:: 1 słoik 150 g
Czosnek:: 2 ząbki
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki
Ocet balsamiczny:: 1-2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce i zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz oliwek z pestkami - wcześniej je wydryluj!

2
Gotowe

Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby pasta oliwkowa się przegryzła.

Konrad Budzyk

previous
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku
next
Tosty francuskie
previous
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku
next
Tosty francuskie
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here