Ingredients
-
150 g Czarne oliwki1 słoik
-
150 g Zielone oliwki1 słoik
-
150 g Oliwki kalamata1 słoik
-
2 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
1-2 łyżki Ocet balsamiczny
Dręczony myślami o panini postanowiłem przygotować pastę, którą właśnie do nich mógłbym wykorzystać. Co prawda, jak już zrobiłem pastę oliwkową i wybrałem się do stonki po bułki to okazało się, że niestety panini ani nic nawet zbliżonego nie było (jakieś resztki w gablotkach), więc nabyłem drogą kupna bułki śniadaniowe (jeśli dobrze pamiętam nazwę). Sprawdziły się, o dziwo! Kanapki wyszły naprawdę dobre. Po oszukanych panini przyszedł czas na obejrzenie kolejnych odcinków serialu „Vinyl” i odprężenie się po uczelni, „pracy” przy blogu etc. Pasta oliwkowa świetnie sprawdziła się do maczania grissini. Współgrała z nimi smakowo, ponieważ pasta jest kwaskowa i dość… hmm… mocna w smaku, a grissini delikatne i bez wyrazistego, przewodniego aromatu. Oj, jak ja uwielbiam oliwki! Mógłbym je jeść prosto ze słoika. Jak można ich nie lubić?! Takie małe i niepozorne, a potrafią się wtrynić niemalże wszędzie. Na słodko co prawda nie widziałem, ale w daniach wytrawnych, praktycznie w każdym, można je umieścić i świetnie zagrają. Moje ulubione to oliwki czarne, ponieważ są stosunkowo delikatne w smaku. A ty jakie preferujesz?
Wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze? Te wszystkie pasty, które robię (skromny nie będę, bo nie muszę) są tak dobre, że z chęcią bym do nich ciągle wracał, a tu trzeba wymyślać i poszukiwać nowych. Wtedy się okazuje, że te nowe, które się zrobiło zmiażdżyły system i ich się tylko chce, i tak w kółko… Jakby głupi człowiek nie mógł zrozumieć, że przecież to co nowe, to strasznie mu smakuje. Ciągle brałoby się za sprawdzone rzeczy, a tu tyle świata do odkrycia 🙂
Składniki
Czarne oliwki:: 150 g | |
Zielone oliwki:: 150 g | |
Oliwki kalamata:: 150 g | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki | |
Ocet balsamiczny:: 1-2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce i zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz oliwek z pestkami - wcześniej je wydryluj! |
2
Gotowe
|
Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby pasta oliwkowa się przegryzła. |