Ingredients
-
60g Kasza jaglana
-
40g Orzechy nerkowca
-
60g Syrop klonowy
-
1 laska Wanilia
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1 łyżka Płatki drożdżowe
-
50-70ml Woda
-
szczypta Sól
Macie czasami tak, że jedząc coś myślicie o czymś innym, co można by zrobić o takiej teksturze lub smaku? Ja tydzień temu jedząc jaglany sernik, który był gładki i naprawdę serowy, przypominałem sobie jak w dzieciństwie zajadałem się serkami homogenizowanymi. Tak powstał pomysł na serek, którego głównym składnikiem jest moja ukochana (i nie chodzi tu o Natalie)… kasza jaglana. Szczerze powiedziawszy chyba nigdy nie jadłem jej jako zamiennika ryżu czy ziemniaków do obiadu. Na co dzień wita mnie w miseczce ciepłej jaglanki, a od święta właśnie w formie jagielnika.
Co z innymi smakami?
Oczywiście serek waniliowy można zrobić w innych wariacjach smakowych. Zrobiłem waniliowy, ponieważ jest to smak uniwersalny, który smakuje większości osób. Innym sposobem, który można zastosować
do tego przepisu, jest dodanie sproszkowanego mango, suszonych truskawek czy nawet sumaka (jeśli tylko lubimy kwaskowy smak).
Do podania polecam dodać na wierzch powidła śliwkowe lub mus jabłkowy. Świetna alternatywa dla wegan, osób nietolerujących laktozy lub po prostu ludzi lubiących smaczne i zdrowe jedzenie.
Składniki
Kasza jaglana:: 60g | |
Orzechy nerkowca:: 40g | |
Syrop klonowy:: 60g | |
Wanilia:: 1 laska | |
Cynamon:: 1/2 łyżeczki | |
Płatki drożdżowe:: 1 łyżka | |
Woda:: 50-70ml | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Namocz nerkowce w zimnej wodzie przez całą noc. |
2
Gotowe
|
Ugotuj kaszę jaglaną - ma być rozgotowana. |
3
Gotowe
|
W wysokim naczyniu lub kielichu blendera umieść wszystkie składniki i bardzo dokładnie zblenduj. Jeśli serek będzie dla Ciebie zbyt gęsty dodaj więcej wody lub mleka roślinnego. |
4
Gotowe
|
Wyłóż do miseczek, szklanek lub słoiczków i podawaj z powidłami lub musem. |