Na pewno kojarzysz hicior, jakim jest sałatka bulgur z hummusem. Na wielu sklepowych półkach jest to już stała pozycja. Od Żabek po Biedronki, a skończywszy na Lidlu. Szturmem zdobywa Polskę, tylko jest kilka mankamentów tych sklepowych sałatek… Mowa tu oczywiście o cenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem.
Ostatnio sałatka bulgur to moja ulubiona pozycja na uczelnię, jako drugie śniadanie. Szybka w wykonaniu i nie wymaga, Bóg wie jakich, składników. To co może być interesujące dla wegan, to to, że dzięki połączeniu ciecierzycy ze zbożem, jakim jest kasza bulgur, otrzymujemy posiłek z pełnowartościowym białkiem!
Poza dobrym profilem aminokwasowym, dzięki temu, że robimy ją samemu, wiemy co jest w składzie i oszczędzamy kilka złotych. Zwłaszcza ma to znaczenie wtedy, gdy lubimy dużo zjeść, a do wykarmienia jest więcej niż jedna gęba 😉
To bardzo proste. Użyj zamiast kaszy bulgur innej ulubionej kaszy. Myślę, że bardzo fajnie sprawdzi się kasza gryczana niepalona czy jaglana (byle nie rozgotować). Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce, dlatego łatwo będzie Ci ją przekształcić w danie bezglutenowe.
Mogą Cię również zainteresować inne przepisy na sałatki. Polecam Ci również moją ksiązkę, w której roi się od przepisów na hummusy i pasty.
Hummus:: 250g | |
Kasza bulgur:: 200g | |
Pomidory suszone:: 150g | |
Czarne oliwki:: 50g | |
Cebula biała:: 1 mała | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Słodka papryka:: 2 łyżeczki | |
Sos sojowy jasny:: do smaku |
1
Gotowe
|
Wykonaj hummus według przepisu znajdującego się na blogu (przepis na hummus) i przełóż go do miseczki lub opakowania na wynos. |
2
Gotowe
|
Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie zblenduj pozostałe składniki. Nie musi (a nawet nie powinna) być idealnie gładka masa! |
4
Gotowe
|
Ugotowaną kaszę przełóż do powstałej masy, wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię i przełóż kaszę bulgur. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. |
6
Gotowe
|
Przełóż kaszę wprost na hummus i zajadaj od razu lub weź ze sobą gdziekolwiek chcesz. |
Witam czy chodzi o 200 g kaszy juz po ugotowaniu ?
Waga przed ugotowaniem 🙂
O jesuuu jaką głodna teraz się zrobilam…. 😖
Robię już kolejny raz i szczerze muszę przyznać że jestem od tego uzależniona 😀
Post stary, ale kwestia jakże istotna!
„Kasza jest jedynym produktem glutenowym w tej sałatce” – otóż nie jedynym, trzeba też pamiętać o rezygnacji z sosu sojowego, lub wybrać jego specjalną, bezglutenową wersję 🙂