Jak zrobić smoothie? Gotowe i proste rozwiązanie dla leniwych

Jak zrobić smoothie?

Jak zrobić smoothie?

Zastanawiasz się jak zrobić smoothie, żeby nie marnować jedzenia, jeśli jesteś tak nieogarniętą osobą jak ja? Bardzo lubię wypić czasami smoothie ze szpinakiem lub jarmużem, ale zawsze miałem ten problem, że połowa paczki zieleniny lądowała w koszu, bo po prostu miałem chcice raz, a później zapominałem, że ona tam w ogóle leży i czeka na mnie… Podobnie miała się sprawa z owocami. Jak małe dziecko, nie raz i nie dwa, obkupiłem się w tanie owocki, bo przecież grzechem jest ich nie kupić skoro na przecenie takie piękności… I co? I oczywiście jajco. Koktajl jeden czy drugi zrobiony, gryczanka również, a połowa zakupionych owoców w koszu, bo nie udało się zużyć na czas i zaczęły niemalże same wychodzić z lodówki i pytać czy mam na nie ochotę.

Na szczęście, przeglądając internety zauważyłem, że za granicą zwłaszcza, takie pakowanie owoców i zieleniny w torbę i mrożenie jest bardzo popularne. Dla mnie strzał w dziesiątkę! Wreszcie nie muszę się martwić o to, że coś mi się zepsuje. Dodatkowym plusem jest to, że takie torebki strunowe można wykorzystywać wielokrotnie, więc wydatek nieduży.

Jak zrobić smoothie?

Ja mam kilka ulubionych miksów, którymi się z Wami podzielę. Mam nadzieję, że i Wy podsuniecie mi jakieś pomysły na łączenie owoców do koktajli, żeby były bardziej różnorodne, zdrowe i pyszne. Oto jak zrobić smoothie, które najczęściej pijam:

Szpinak, ananas, brzoskwinia, banan + płyn (woda lub mleko roślinne)

Szpinak, brzoskwinia, gruszka + płyn (woda lub mleko roślinne)

Jarmuż, kiwi, banan + płyn (woda lub mleko roślinne)

Jak zrobić smoothie? Wszystkie składniki myjemy, osuszamy, kroimy i pakujemy w odpowiadających nam proporcjach do torebek (u mnie zazwyczaj około 1/2 torebki zieleniny), zamykamy i ładujemy do zamrażalnika. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, gdy mam ochotę na smoothie, wystarczy, że sięgnę do zamrażarki i wrzucę do blendera już umyte i pokrojone owoce. Ja lubię dolać mleka kokosowego, ale z braku laku… tfu, mleka oczywiście i woda dobra. Ilość płynów zależy od preferowanej konsystencji.

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
lenka

piszesz niezbyt jasno: do lodówki czy do zamrażalnika wkładasz woreczki?

Konrad Budzyk

Oczywiście do zamrażalnika. Już poprawione. Dzięki za uwagę 🙂

Weronika

Gdzie można kupić takie woreczki? 😉

Konrad Budzyk

Ja kupiłem (a raczej dziewczyna) w Kauflandzie, ale w większości marketów powinny być, bo ostatnio w lewiatanie też widziałem 🙂 Te były z jakiejś Ani Zaradnej czy jakoś tak 🙂

Jakub

jak długo to się nie psuje ?

Konrad Budzyk

Spokojnie kilka miesięcy w zamrażarce może siedzieć 🙂

Weronika

Super rozwiązanie. U mnie też zawsze marnuje się głównie zielenina.
Po raz kolejny ubolewam tylko nad małym zamrażalnikiem 🤔

Joanna

super pomysł!

Kasia

Przed zmiksowaniem należy rozmrozić?

Konrad Budzyk

Troszke tak 🙂

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here