Majonez z płatków jaglanych
Majonez z płatków jaglanych
Co prawda nie jest to klasyczny majonez, który wielu z Was zna z domu czy sklepów, w którym mamy masę oleju i jajca… Tutaj chcę Wam przedstawić, drugi już na blogu, wegański majonez. Tym razem wykonany z płatków jaglanych i mleka sojowego. Poprzedni, czyli sojonez, również jest godny polecenia, ale niestety jest tłustszy. Majonez z płatków jaglanych jest od niego dużo mniej kaloryczny, ale nadal pyszny! Nada się zarówno jako smarowidło do kanapek, na których położymy sobie pomidorka, jak i do sałatki jarzynowej, parówek czy burgera z ciecierzycy, którego wczoraj prezentowałem.
Co jakiś czas dostaję prywatne wiadomości od ludzi, którzy kupili czarną sól i nie mają pojęcia co z nią zrobić, bo to tak potwornie wali jajcem. Przepisów z jej wykorzystaniem jest wiele, ale tych, które można powielać niemalże codziennie, dosłownie garstka. Na szczęście wegański majonez spełnia te dwa warunki, ponieważ zawiera czarną sól i można go jeść naprawdę często… może nie z dietetycznego punktu widzenia, ale smakowego. To zdanie podzieli na pewno niejeden majonezoholik, do których zawsze się zaliczałem 🙂
A jaki jest Wasz ulubiony roślinny majonez? Próbowaliście tego z płatków jaglanych? A może wolicie z fasoli albo klasyczny sojonez? Dajcie znać w komentarzu.
Zrobiłam.Mimo,ze nie trzymam się proporcji bo w kuchni zawsze improwizuję to wyszedł znakomicie.Jestem przekonana,ze zagości na stałe w mojej kuchni.Pozdrawiam.
Jupi! Bardzo się cieszę. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów 🙂
A czy wyszedlby rowniez z mlekiem migdalowm lub innym, poniewaz nie moge uzywac sojowego?
Tak 🙂
Dzień dobry,
A co się stało z przepisem?
Muszę odszukać i przywrócić 🙂