5 szybkich i łatwych przepisów na wegańskie pasty kanapkowe z blendera

Przygotowanie wegańskich past kanapkowych z blendera to świetny sposób na szybkie i zdrowe posiłki. Od hummusu z ciecierzycy, przez pastę z pieczonej papryki i orzechów, po kremowe pasty z awokado lub fasoli, każdy przepis został opracowany z myślą o łatwości wykonania i bogactwie smaków. Poznaj przepisy na smakowite pasty wegańskie, do których przyrządzenia wystarczy blender ręczny.

Pasty wegańskie, które przygotujesz przy użyciu blendera

Wykorzystanie blendera ręcznego do przygotowania past kanapkowych to nie tylko oszczędność czasu, ale także sposób na włączenie do diety większej ilości roślinnych produktów, co jest korzystne zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. Dodatkowo dajemy wskazówki dotyczące przechowywania tych wegańskich delikatesów w odpowiednich pojemnikach, co pozwala zachować ich świeżość na dłużej i cieszyć się smacznymi kanapkami w każdej chwili.

1. Hummus z ciecierzycy

Klasyczna pasta wegańska, którą można przyrządzić w wielu wariantach. Poniżej znajdziesz przepis na jej podstawową wersję. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić hummus za pomocą dowolnych dodatków – na przykład suszonych pomidorów lub ulubionych ziół. Gotowy hummus możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka dni.

Składniki:

  • 1 puszka lub słoik ciecierzycy (około 400 gramów),
  • odrobina soku z cytryny lub limonki,
  • 1-2 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini naturalnej (domowej lub ze sklepu),
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, wybrane zioła suszone,
  • kilka łyżek wody lub zalewy spod ciecierzycy.

Przygotowanie:

Do przygotowania tej pasty przyda Ci się blender ręczny lub mikser ręczny z blenderem. Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w misce, dodaj łyżkę oleju sezamowego i rozpocznij blendowanie. Stopniowo dodawaj pastę tahini, ząbki czosnku oraz sok z cytryny. W zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać, dodawaj po łyżce wody lub zalewy spod ciecierzycy aż uzyskasz pożądaną gęstość pasty. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, wymieszaj i gotowe!

Miseczki na desce z trzema wegańskimi kremami do kanapek

2. Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Znakomitą pastą do kanapek, jak również do smarowania tortilli, jest właśnie pasta z pieczonej papryki i orzechów nerkowca. Do jej przygotowania przyda Ci się mocny blender ręczny, który nie będzie miał problemu z rozdrobnieniem orzechów. Gotową pastę przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce do 2 dni.

Składniki:

  • 3 duże i mięsiste papryki czerwone, upieczone w piekarniku do miękkości,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kromka lekko czerstwego chleba do zagęszczenia pasty,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek posiekanych orzechów nerkowca,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski.

Przygotowanie:

Upieczoną paprykę obierz ze skórki, umieść w misce, dodaj czosnek, orzechy, oliwę i rozdrobniony chleb, a także przyprawy. Całość zblenduj bardzo dokładnie.

3. Kremowa pasta z awokado

Znakomita i prosta w przygotowaniu pasta na kanapki lub do tortilli. Do jej przygotowania wystarczy mini blender ręczny – szczególnie wówczas, gdy sięgniesz po bardzo dojrzałe awokado.

Składniki:

  • 1-2 awokado,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Awokado obierz i wyjmij z niego pestkę, umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj. Dodatek soku z cytryny zapobiega ciemnieniu awokado, ale to pasta, która najlepiej smakuje na świeżo.

4. Pasta z fasoli

Czyli tak zwany wegański smalec – bardzo smaczna i sycąca pasta, której można przygotować więcej, bo bardzo dobrze się ją przechowuje w lodówce.

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 2 cebule,
  • 1 jabłko,
  • 5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Fasolę odsącz i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oleju aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli jabłko pokrojone w małą kostkę i chwilę podsmaż, a następnie odstaw do ostudzenia. Do fasoli dodaj podsmażone składniki i przyprawy. Całość zblenduj. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj wody spod fasoli albo oliwy.

Wegańskie pasty kanapkowe w miseczkach z ciecierzycy, buraka i fasoli

5. Słodka pasta z daktyli i kakao

Wegański krem kakaowy, który można przyrządzić z zaledwie kilku składników. Z powodzeniem zastąpi sklepowe kremy orzechowe i czekoladowe. Nie ma sobie równych zarówno pod względem smaku, jak i dobrego składu, a sprzęt potrzebny do jej przygotowania to wyłącznie dobry blender ręczny. Gotowy krem wystarczy przełożyć do słoika, ale ostrzegamy – jego zapas znika bardzo szybko!

Składniki:

  • 150 gramów daktyli suszonych bez pestek,
  • mleko roślinne,
  • 2-3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Daktyle należy zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin, by zmiękły. Kolejny krok to ich odcedzenie oraz zblendowanie na krem. Do powstałej masy należy dodać kakao oraz mleko roślinne – jego ilość jest uzależniona od konsystencji, jaką chcesz uzyskać. Całość trzeba zblendować jeszcze raz i gotowe!

Jaki blender ręczny wybrać do przyrządzania wegańskich past?

Wybór blendera nie musi być trudny – do przyrządzania past wymienionych powyżej, a także wielu innych smakołyków nie potrzebujesz najdroższego z dostępnych urządzeń. W zupełności wystarczy blender ręczny Hoffen lub inny blender ręczny. Biedronka Home ma w swojej ofercie szeroki wybór blenderów w dobrej cenie.

Przy zakupie zwróć uwagę na funkcjonalność wybranego urządzenia. Jeśli gotowanie jest Twoją pasją, dobrą opcją będzie blender ręczny wielofunkcyjny – na przykład z wymiennymi końcówkami, które pozwolą nie tylko na blendowanie, ale też na ubijanie lub rozdrabnianie produktów spożywczych. Gdy priorytetem jest jednak niska cena, wypatruj promocji i ofert specjalnych, a na pewno uda Ci się znaleźć blender ręczny tani i dobry w Biedronce Home.

Materiał partnera Biedronka Home

[Ocena: 0]

Redaktor zewnętrzny

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here