10 wegańskich przepisów na cały tydzień
10 wegańskich przepisów na cały tydzień
Z pewnością nie raz słyszałeś, że kuchnia roślinna jest nudna. Jednak wegańskie przepisy, jakie znajdziesz poniżej, całkowicie temu przeczą! Zapoznaj się z 10 propozycjami potraw, które urozmaicą Twój jadłospis.
Przepis na domowy hummus
Tej pasty, będącej dodatkiem do wielu przekąsek i dań, nie trzeba nikomu przedstawiać. I wbrew pozorom łatwo przygotujesz ją we własnej kuchni. Dodatkowo można dodać do niej różne składniki urozmaicające jej smak. Jaki więc jest przepis na domowy hummus? Podstawa to gotowana cieciorka, tahini, sok z cytryny, woda, sól oraz oliwa z oliwek.
Bezglutenowe naleśniki
Tradycyjne naleśniki mają wielu fanów, a te bezglutenowe są coraz popularniejsze nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale także z powodu walorów smakowych. Mogą być zrobione na bazie kaszy albo mąki bezglutenowej, np. jaglanej czy gryczanej. Do tego są niezwykle proste w przygotowaniu.
Kaszotto z warzywami
To świetne danie jednogarnkowe, które łatwo przygotujesz w krótkim czasie. Ponadto jest smaczne i gwarantuje bogactwo składników odżywczych. Kaszotto z warzywami najlepiej przygotować z niepalonej kaszy gryczanej (chociaż można użyć też prażonej). Dodaj do tego pieczarki, marchew, seler, cukinię i przyprawy, a uzyskasz pożywny obiad.
Sałatka z pieczarkami
Marzy Ci się lżejsza przekąska? W takim razie sałatka z pieczarkami z pewnością przypadnie Ci do gustu. Połączenie wartościowego brązowego ryżu z kiszonymi ogórkami, pieczarkami oraz wegańskim majonezem zapewnia przyjemne wrażenia smakowe.
Chlebek bananowy
„Bananowiec” to znakomite ciasto, które przypomina nieco brownie. Z pewnością stanie się hitem zarówno jako dodatek do codziennej kawy, jak i na spotkaniach ze znajomymi. Chlebek bananowy doskonale smakuje i nieziemsko pachnie, łącząc w sobie woń ekstraktu waniliowego i cynamonu. I – obowiązkowo – powinny znaleźć się w nim bakalie!
Placki z cukinii
To wszechstronne warzywo idealnie spisuje się w najróżniejszych daniach. Placki z cukinii i kukurydzy z pewnością zasmakują każdemu, kto lubi chrupkie potrawy. Są lekkie, mają przyjemną fakturę i stanowią świetny pomysł na śniadanie czy popołudniową przekąskę. I uwaga! Nie wymagają jajek!
Zupa krem z pieczarek
Doskonała na każdy dzień zupa krem z pieczarek z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tych grzybów (i nie tylko!). Jej atut to nie tylko delikatny smak, ale i łatwe przygotowanie oraz ekonomiczność! Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Sałatka z makaronem ryżowym
Pożywna, sycąca, sałatka z makaronem ryżowym z orientalną nutą z pewnością wejdzie do jadłospisu wielu fanów diety bezmięsnej. Główny składnik, czyli „wstążki” z ryżu, można łączyć z różnymi dodatkami. Ja zdecydowałem się tym razem skomponować je z m.in. sałatą, groszkiem, marchwią, ogórkiem i sosem sriracha.
Kotleciki z kalafiora
Niektórzy twierdzą, że nie da się zastąpić dania, jakim są tradycyjne mielone czy schabowe kotlety. Tymczasem zrobione z kalafiora kotleciki, mimo że inaczej smakują, stanowią doskonałe uzupełnienie każdego obiadu lub sałatki. Są pyszne i na ciepło, i na zimno, a do tego w pełni roślinne.
Placuszki z banana
Na koniec wracamy znów do banana. Placuszki przygotowane z tego owocu to znakomity pomysł na danie na słodko. Racuchy te można łączyć z owocami, np. truskawkami czy malinową frużeliną.