Ingredients
-
5 kromek Chleb
-
1/2 szklanki Woda
-
5 dużych Pomidor
-
1 sztuka Ogórek zielony
-
1 łodyga Seler
-
1 sztuka Papryka czerwona
-
2 wiązki Zielona cebulka
-
2 ząbki Czosnek
-
100ml Oliwa z oliwek
-
4 łyżki Sok z cytryny
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
1/2 łyżeczki Ostra papryka w płatkachopcjonalnie
Gazpacho – hiszpański chłodnik
Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona, jest lekka, bardzo bogata w witaminy i niesamowicie świeża w smaku. Teraz, gdy rozpoczyna się sezon na pomidory (bo, to najważniejszy składnik gazpacho), naprawdę warto wybrać się na targ lub do dobrego sklepu i kupić pomidory „prawdziwe”. Smaczne, słodkie, mięsiste, a nie jakieś badziewie marketowe, które koło pomidora nawet nie stało. Na rynku mamy bardzo dużo odmian pomidorów. Moje ulubione to bawole serca, ale innymi też nie pogardzę, o ile są warte uwagi.
Pomysł na gazpacho tak naprawdę nie był podyktowany nadchodzącymi (a powoli nawet panującymi) ciepłymi dniami, a raczej wizytą w programie „Pytanie na śniadanie”. Miałem przygotować przepisy na szybkie i zdrowe dania, ale warunek był jeden… bez używania piekarnika czy kuchenki. Mam do dyspozycji tylko blender i ewentualnie np. ciepłą wodę. Składniki również musiały być najlepiej sezonowe i łatwo dostępne dla przeciętnego Kowalskiego.
Składniki
Chleb:: 5 kromek | |
Woda:: 1/2 szklanki | |
Pomidor:: 5 dużych | |
Ogórek zielony:: 1 sztuka | |
Seler:: 1 łodyga | |
Papryka czerwona:: 1 sztuka | |
Zielona cebulka:: 2 wiązki | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Oliwa z oliwek:: 100ml | |
Sok z cytryny:: 4 łyżki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Ostra papryka w płatkach:: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Umieść kromki chleba w misce i zalej wodą - 1/2 kubka. Pomidory natnij z jednej strony na krzyż, umieść w dużej misce lub garnku, zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 60 sekund. Wyjmij je i odstaw na kolejne 60 sekund do przestygnięcia. Gdy ostygną na tyle, aby można było je wziąć w ręce, zrób to i obierz ze skórki. |
2
Gotowe
|
Do blendera kielichowego dodaj pomidory, ogórka, seler, paprykę bez gniazda nasiennego, cebulkę, czosnek oraz wcześniej namoczony chleb. Dolej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, papryczką i zmiksuj. Spróbuj. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miski, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Podawaj z odrobiną oliwy z oliwek, posiekaną miętą i ewentualnie posiekaną zieloną cebulką. |
wygląda bardzo smacznie !
Hiszpański chłodnik gazpacho jest naprawdę bardzo dobry. Jest o wiele lepszy od Polskiego 🙂
Bardzo lubię i często robię, hiszpańśki klasyk.
Coś pysznego 🙂
super 🙂
Uwielbiam Gazpacho <3 idealna zupa na upały
mogłabym jeść codziennie
Super strona i przepisy. Tak dla poszerzenia perspektywy – salmorejo jest z chlebem, gazpacho zazwyczaj to same warzywka 🙂