Mleko jaglane… czy kasza ma wymiona?

1 0
Mleko jaglane… czy kasza ma wymiona?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 80g
Daktyle:: 10 sztuk
Wanilia:: 1 laska
Sól:: szczypta
Woda:: 900 ml

Nutritional information

100ml
Porcja
41
Kalorie
1g
Białko
0g
Tłuszcz
9g
Węglowodany
  • 20 minut
  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Share

Macie ochotę na mleko, które polecają szczęśliwe krówki? Są one takie szczęśliwe wcale nie dlatego, że ktoś je posmyrał, a raczej dlatego, że mleko jest… jaglane! Bardzo zdrowe, smaczne, a na dodatek delikatnie waniliowo-karmelkowe dzięki dodatkowi wanilii i daktyli.

Zastanawiałem się co zrobić z tej królowej wśród kasz (bynajmniej w mojej kuchni). Ciasteczka, budynie, jaglanice… Wszystko fajne i smaczne, ale trochę banalne – ostatnio dużo tego w sieci. Czemu by nie zrobić mleka? Jak więc wyglądały moje starania? Sami zobaczcie.

Nieśmiało zbliżyłem się do kaszy jaglanej. Było to moje pierwsze podejście do (jak podejrzewałem) ciężkiego zadania jakim jest wydojenie jaglanej. Niby to jest TA kasza, a ani cycków, ani wymion nie widać… Pomyślałem, że widocznie trzeba ją zajść od innej strony i tak też zrobiłem. Skoro nie chciała po dobroci to postanowiłem użyć siły i to w dodatku nie byle jakiej, bo siły ognia! Na gazie rozgrzałem patelnię i używając swojej siły perswazji położyłem ją na „łopatki”. Po chwili poczułem jak zaczyna dawać za wygraną. Zaczęła się rumienić (czyżby ze wstydu?). Moje męskie, aczkolwiek delikatne serce już dłużej nie mogło znieść patrzenia na jej cierpienie. Wlałem kubek wody, aby przerwać jej gehennę.

Chcesz znać jej dalsze losy? Przeczytaj przepis na mleko jaglane.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 80g
Daktyle:: 10 sztuk
Wanilia:: 1 laska
Sól:: szczypta
Woda:: 900 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni.

2
Gotowe

Wlej 250ml wody, dodaj daktyle i szczyptę soli. Gotuj przez 12-15 minut.

3
Gotowe

Ściągnij z ognia, dodaj nasiona wanilii.

4
Gotowe

Umieść kaszę w kielichu blendera, dolej jeszcze około 650ml wody i miksuj przez 3 minuty lub dłużej.

5
Gotowe

Przez 3-4 warstwy gazy lub pieluchy tetrowej przesącz zawartość kielicha.

Konrad Budzyk

previous
Koktajl chałwowy
next
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
previous
Koktajl chałwowy
next
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here