Ingredients
-
80g Kasza jaglana
-
10 sztuk Daktyle
-
1 laska Wanilia
-
szczypta Sól
-
900 ml Woda
Macie ochotę na mleko, które polecają szczęśliwe krówki? Są one takie szczęśliwe wcale nie dlatego, że ktoś je posmyrał, a raczej dlatego, że mleko jest… jaglane! Bardzo zdrowe, smaczne, a na dodatek delikatnie waniliowo-karmelkowe dzięki dodatkowi wanilii i daktyli.
Zastanawiałem się co zrobić z tej królowej wśród kasz (bynajmniej w mojej kuchni). Ciasteczka, budynie, jaglanice… Wszystko fajne i smaczne, ale trochę banalne – ostatnio dużo tego w sieci. Czemu by nie zrobić mleka? Jak więc wyglądały moje starania? Sami zobaczcie.
Nieśmiało zbliżyłem się do kaszy jaglanej. Było to moje pierwsze podejście do (jak podejrzewałem) ciężkiego zadania jakim jest wydojenie jaglanej. Niby to jest TA kasza, a ani cycków, ani wymion nie widać… Pomyślałem, że widocznie trzeba ją zajść od innej strony i tak też zrobiłem. Skoro nie chciała po dobroci to postanowiłem użyć siły i to w dodatku nie byle jakiej, bo siły ognia! Na gazie rozgrzałem patelnię i używając swojej siły perswazji położyłem ją na „łopatki”. Po chwili poczułem jak zaczyna dawać za wygraną. Zaczęła się rumienić (czyżby ze wstydu?). Moje męskie, aczkolwiek delikatne serce już dłużej nie mogło znieść patrzenia na jej cierpienie. Wlałem kubek wody, aby przerwać jej gehennę.
Chcesz znać jej dalsze losy? Przeczytaj przepis na mleko jaglane.
Składniki
Kasza jaglana:: 80g | |
Daktyle:: 10 sztuk | |
Wanilia:: 1 laska | |
Sól:: szczypta | |
Woda:: 900 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni. |
2
Gotowe
|
Wlej 250ml wody, dodaj daktyle i szczyptę soli. Gotuj przez 12-15 minut. |
3
Gotowe
|
Ściągnij z ognia, dodaj nasiona wanilii. |
4
Gotowe
|
Umieść kaszę w kielichu blendera, dolej jeszcze około 650ml wody i miksuj przez 3 minuty lub dłużej. |
5
Gotowe
|
Przez 3-4 warstwy gazy lub pieluchy tetrowej przesącz zawartość kielicha. |