Kotlety z batata i białej fasoli
Kotlety z batata i białej fasoli
Było już kilka wersji kotletów do burgerów. W użyciu były burgery z czerwonej fasoli jak i burgery z ciecierzycy. Dzisiaj nadszedł czas na kotlety z batata lub, jak kto woli, słodkiego ziemniaka i białej fasoli. Pewnie zastanawiacie się, który wegański burger z obecnych na blogu będzie najlepszy dla Was… ja sam nie wiem, który dla mnie jest najlepszy, więc w tym nie pomogę. Najlepsze, czym możesz się zasugerować, to stopień pikantności. Ten z czerwonej fasoli jest bardzo pikantny, a dzisiaj przedstawiany kotlet z batata jest delikatny, a w szczególności, jeśli zaserwujemy go z równie łagodnymi dodatkami.
No dobra, to w takim razie co do burgera lub na talerz, jeśli postanowimy serwować bez buły? Ja proponuję sos tahini lub ewentualnie jakiś wegański majonez. Dodatkowo fajnie może zagrać keczup. Co do warzyw to jak najbardziej awokado, ogórek, pomidor, sałata lub/i cebulka.
Jak to roślinne kotlety, można je zarówno smażyć, jak i piec lub grillować. Ja jednak preferuję tą pierwszą opcję. Odrobina oleju kokosowego do smażenia, a na kotletach panierka z bułki tartej lub płatków kukurydzianych… pychota!
Wczoraj pieczone bataty, dzisiaj kotlety z batata, a co przyniesie nam jutro? 🙂 Już wkrótce kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Czekajcie!
[sp_recipe]
Moje są bardziej pomarańczowe (moja pasta z ostrej papryczki) i bardzo intensywny w kolorze batat. Taki obiadek na początek 2017 roku
Oj pysznie! Aż nabrałem ochoty na burgera 🙂
Jakas alternatywa dla pasty tahini? Niekoniecznie wegańska 🙂
Masło orzechowe (dowolne) 🙂
Zniknął przepis 🙁 Czy możesz podpiąć raz jeszcze?
Oj, przy zmianie „systemu” przepadł… Czy robiłeś go może? Podpowiesz mi może co w nim było? Postaram się odtworzyć przepis w najbliższym czasie 🙂